Disajni sistem

Disajni sistem sačinjava razgranata mreža bronhija i bronhiola koje omogućavaju prenošenje kiseonika i ugljen-dioksida između atmosferskog vazduha i krvi. Nos i disajni putevi predstavljaju jedan od najlakših puteva ulaska bakterija i virusa u organizam. Prehlada, grip, razne bakterijske infekcije lako se prenose putem kijanja i kašljanja, pa tako obolela osoba postaje prenosilac klica. Kašalj može ukazivati na oboljenja disajnih puteva, ali i na opterećeno srce, neželjenu reakciju na neke lekove, alergiju. Neki ljudi su skloni razvoju infekcija disajnih puteva i sinusa, naročito deca. Zapušen nos i kijavica se javljaju kao posledica lokalnih infekcija sluznice nosa.

Kašalj

Kašalj je prirodni refleks koji su životinje razvile da izbace iz disajnih puteva štetne mikroorganizme, zapali zalogaj hrane ili druge materije koje mogu sprečiti normalan protok vazduha do pluća. Ipak, ovaj refleks nekad može biti vrlo dosadan i iscrpljujući, pri čemu više ne obavlja svoju primarnu funkciju, već onesposobljava osobu da normalno obavlja svakodnevne aktivnosti.

Akutni kašalj

Akutni kašalj pre svega može biti nadražajni i produktivni. Kod produktivnog kašlja postoji sekret koji se izbacuje. On ima zaštitnu ulogu, jer se sa sekretom iskašljavaju i uzročnici kašlja (bakterije, virusi), nekad se ovaj kašalj naziva i zreo kašalj. Kod produktivnog kašlja treba omogućiti da se gusti sekret razredi i lakše izbaci. Ovaj kašalj je karakterističan za bronhitis i astmu.

Ekstrakt bršljana u vidu sirupa može doprineti smanjenju viskoznosti sekreta i lakšem iskašljavanju. Jagorčevina utiče na pokretanje sekreta i brže iskašljavanje. Kod produktivnog kašlja potrebno je u toku dana izbacivati sekret, a uveče primenjivati sredstva za umirenje da bi se obezbedio kontinuiran san. Preporučuje se unos što veće količine tečnosti, radi razređivanja sekreta i lakšeg izbacivanja, bar 2 litre u toku dana. List muške bokvice se koristi za iskašljavanje i kod upalnih procesa sluznice usta i ždrela. Utiče na širenje bronhija i na taj način olakšava disanje.
Narodni čajevi koji se koriste za bolesti pluća, često u svom sastavu imaju gavez ili podbel, ali se njihova upotreba ne preporučuje duže od 2-3 nedelje zbog hepatotoksičnog dejstva (sadrže materije koje mogu oštetiti jetru ako se duže koriste). Kod dece gavez i podbel uopšte ne treba koristiti.
Beli slez sadrži sluzi, koje oblažu sluznice i smanjuju iritaciju. Ista svojstva imaju i druge sluzne droge, kao što je islandski lišaj i slatki koren. Čaj od belog sleza se pravi na taj način što se usitnjen koren belog sleza prelije prokuvanom i ohlađenom vodom i ostavi da odstoji oko 30 minuta, a najbolje dva sata. Nakon toga se procedi i konzumira.

Pušački kašalj

Pušački kašalj je prouzrokovan prevelikim opterećenjem disajnih puteva štetnim materijama iz duvanskog dima. Tu je korisno uzimati antioksidanse u što većim količinama, da se bar delimično neutrališe štetan efekat otrovnih materija. Sirupi na bazi bršljana, jagorčevine, timijana i druga sredstva za iskašljavanje mogu olakšati tegobe pušačkog kašlja. Svaki dugotrajni kašalj zahteva posetu lekaru da se precizno ispita i tretira na odgovarajući način.

Alergijski kašalj

Alergijski kašalj nastaje pod uticajem nekog alergena, a alergije su nepotrebne reakcije preosetljivosti na neku materiju, tj. prejak imunološki odgovor organizma na neku materiju koja realno nije opasna. Promenom imunološkog reagovanja sa pravca alergijskih reakcija na normalno nereagovanje na materije strane organizmu, predstavlja rešavanje uzroka alergijskih simptoma. Koren astragalusa ima imunomodulatorna svojstva, tj. menja nepotrebni imunološki odgovor organizma na alergen.

Infekcije disajnih puteva

Česte infekcije disajnih puteva mogu se sprečiti upotrebom belog luka i proizvoda na bazi propolisa i matičnog mleča, naročito u zimskim mesecima, a ovo će uticati i na nepotrebnu, prekomernu upotrebu antibiotika. Pošto su izazivači većine infekcija u zimskom periodu virusi, a ne bakterije, nekontrolisana upotreba antibiotika (bez izrade antibiograma/lekar uzme bris i naruči analizu, kojom se određuje koja bakterija je uzročnik infekcije i na koji antibiotik je osetljiva) je neracionalna. Jačanje imuniteta kod osoba koje su podložne virusnim i bakterijskim infekcijama je izuzetno važno radi manjeg oboljevanja i slabljenja organizma. Ehinacea je prirodni imunostimulator, koji pokazuje i antibakterijsko i protivupalno dejstvo. Astragalus takođe utiče na regulaciju imunog odgovora.

Kijavica

Zapušen nos i kijavica su posledica lokalne upalne reakcije nosne sluznice, najčešće su alergijske prirode ili posledica virusne infekcije. U slučaju upale sinusa preporučuje se inhalacija etarskim uljima eukaliptus, timijan, bor ili čajem od bosiljka ili kamilice, u blažim slučajevima. Bor je snažan antiseptik za pluća, pa njegovo inhaliranje sprečava razvoj komplikacija raznih infekcija disajnih puteva. U stanju bilo koje upale savetuje se propolis, matičnjak, ehinacea, C vitamin, cink i drugi imunostimulatori. Kada je odbrambeni sistem dovoljno jak, on se uspešno bori sa raznim izazivačima bolesti, pa simptomi ili traju kraće ili se i ne ispoljavaju.

Upala sinusa

upala_sinusa

Inhalacije mogu biti veoma korisne kod bolesnika koji imaju sekret u sinusima ili bronhijama. Sekret iz sinusa može lako da se spusti u grlo ili proširi na srednje uho i na taj način raširi infekciju i na druge organe, pa je korisno inhalacijom izbaciti sekret.

Lekovito bilje koje se koristi u terapiji oboljenja disajnog sistema:

 

Komentari

komentara