Pitanje

Ja sam zbog upale pluća i jakog bronhitisa primala u vidu infuzije Lincocin 5 dana, Aminofilin  i Urbazon 2 dana i neke vitamine… Medjutim, meni se prilikom kontrole ispljuvka, pojavila Candida. Šokirana sam, jer poznajem par osoba koje je već dugi niz god. liječe i to mi zvuči zastrašujuće. Već duže vremena sam pod stresom zbog nedostatka posla, i vjerovatno da je to uticalo na odredjeni pad imuniteta, pa su se antibiotici samo ‘nadovezali’ na već započetu priču, jer sam kratko vremena uzimala iste. Sad pijem ‘Pancef’ umjesto dalje infuzije i ‘Funzol’ protiv Candide. Zamoliću vas da mi kažete, pošto je dug spisak onih namirnica koje ne smijem koristiti, dakle, KOJE NAMIRNICE SMIJEM SLOBODNO KORISTITI osim bijelog luka. Obožavam sve vrste sireva i slatkiše, a baš to sad ne bih trebala uzimati… Zbunjena sam, jer ne znam što smijem da jedem. Ne smijem šećer, a ne znam da li smijem da koristim mandarine koje su slatke i na koje bih pristala da se hranim stalno (osim sireva i kolača). Stičem utisak da je spisak namirnica koje su u stalnoj upotrebi u domaćinstvu a koje bih smjela koristiti, puno manji od spiska onih što ne smijem, MOLIM VAS DA NAVEDETE BAR NEKE OD NAMIRNICA KOJE SLOBODNO SMIJEM JESTI.

Odgovor

Dijeta koja se preporučuje kod kandidijaze podrazumeva da se smanji unos šećera (ili da se potpuno izbace). Šećeri ili ugljenihidrati čine najveći deo ishrane, to su: brašno i svi proizvodi od brašna (testenine, peciva, kolači), voće bogato šećerima, pirinač, krompir, sve proizvode sa kvascem… Ima na internetu dosta o tome, jer to je stvarno teško, pošto je namirnica koje u tom slučaju odgovaraju za ishranu malo (a često ljudi počnu sami sebi da prave ono što im odgovara da jedu npr. posebni integralni hlebovi bez kvasca, pogače, palenta… )
Trebalo bi smanjiti kiselost organizma, nije loše uzimati magnezijum radi toga.

Trebalo bi obavezno uzimati probiotike, kojih ima u jogurtima ili kao kapsule. Srebrna voda je efikasna u eliminisanju gljivica. Sad se pojavilo ulje od origana, koje je takođe dobro protiv kandide. Beli luk najbolje svež, jer tad ima najveće dejstvo (čim se preseče čen belog luka). Ako vam je to komplikovano zbog mirisa, postoje i posebne formulacije protiv Candide (uglavnom američki proizvodjači suplemenata imaju takve kombinacije), to su obično kombinacije probiotika, prirodnih antimikotika, sredstava za imunitet npr. Candida clear.
Treba podizati imunitet, jer Candida buja kad oslabi imunitet (ehinacea, ulje ajkuline jetre, propolis…). To je i najvažnije, jer u normalnim uslovima organizam se sam izbori sa Candidom.


A šta ti misliš o ovom? Imaš li već iskustva sa tim?

Ne moraš biti član facebook-a, da bi mogla/mogao napisati svoje mišljenje. Možeš postovati i anonimno, samo u polja ispod komentara unesi svoje ime ili neko ime (name) i e-mail adresu.

Komentari

komentara