Kako regulisati pritisak prirodnim putem? - PrirodniLek
 • Smanji veličinu teksta
 • Podrazumevana veličina teksta
 • Povećaj veličinu teksta
Prirodnilek Novosti Novosti o srcu i krvotoku Kako regulisati pritisak prirodnim putem?

Kako regulisati pritisak prirodnim putem?

El. pošta Štampaj PDF
AdvertisementPravilnom ishranom i zdravijim načinom života može se uticati na regulaciju povećanog krvnog pritiska. Promene u režimu ishrane, prestanak pušenja i smanjenje stresa predstavljaju osnovu za dugoročnu regulaciju pritiska, a lekovi treba da se primenjuju tek ako ove mere ne budu dovoljne za regulaciju pritiska.

Banane- su dobar izvor kalijuma, koji zajedno sa natrijumom uitče na količinu vode koja se zadržava u organizmu. Prema nekim istraživanjima 5 banana dnevno smanjuje krvni pritisak i potrebu za lekovima. Naravno, u slučaju banana treba voditi računa i o njihovoj kalorijskoj vrednosti u ukupnim dnevnim kalorijama (prosečno oko 2000kcal dnevno), pa se obično ne savetuje više od 2 banane u toku dana.

Riba- unos masne morske ribe obezbeđuje dovoljnu količinu omega 3 masnih kiselina u organizmu, koje regulišu nivo „dobrog“ i „lošeg“ holesterola. Eskimi su narod u čijoj je ishrani ova vrsta ribe najviše zastupljena, a oni imaju i najmanje oboljenja srca i krvnih sudova. Slično važi i za mediteransku ishranu, koja je bazirana na ribi, povrću, voću, testenini, maslinovom ulju i vinu. Ustanovljeno je da ovaj vid ishrane sprečava oštećenja krvnih sudova i razvoj ateroskleroze. Savetuje se bar 2-3 obroka na bazi ribe nedeljno. Ipak, treba imati na umu da su mora u velikoj meri kontaminirana živom i drugim teškim metalima, pa treba voditi računa o poreklu i kvalitetu ribe i o upotrebljenim količinama.

950,00 DIN Omega-3 -1000 mg ribljeg ulja, 450 mg omega-3 masnih kiselina, 50 kapsula
+

Celer- ovo je verovatno najsnažniji prirodni regulator krvnog pritiska. Etarsko ulje celera sadrži materije koje utiču na širenje arterija i na smanjenje količine hormona stresa, koji utiču na skupljanje krvnih sudova. Celer utiče i na smanjenje koncentracije „lošeg“ holesterola u krvi. Sem toga celer je i dobar diuretik, tj. stimuliše izlučivanje tečnosti iz organizma.

Čaj za snižavanje krvnog pritiska

Čaj za smanjenje krvnog pritiska efikasno utiče na smanjenje krvnog pritiska i koristi se kod blažih i umerenih oblika hipertenzije.

Čaj za smanjenje krvnog pritiska dovodi do:

 • širenja arterija – pošto povećan krvni pritisak nastaje kao posledica povećanog pritiska krvi na zidove arterija, ako se arterije rašire obara se krvni pritisak.
 • izbacivanja viška tečnosti – ako se u organizmu pojačano zadržava tečnost, povećava se zapremina cirkulišuće krvi i time se dodatno povećava pritisak krvi. Blagi biljni diuretici stimulišu izlučivanje suvišne tečnosti iz organizma.
 • olakšava rad srca i smanjuje pritisak u srčanim arterijama – srce kao osnovna pumpa cirkulatornog sistema upumpava krv iz vena u arterije, i tako krv stalno kruži. Srčane arterije takođe mogu biti pod povećanim pritiskom, zato ova čajna mešavina sadrži i biljke koje dovode do smanjenja pritiska u srčanim arterijama i time olakšavaju rad srca.
 • smanjuje teskobu i napetost – jer je često stres uzrok povećanja krvnog pritiska. Ova čajna mešavina sadrži i biljke koje deluju na smanjenje napetosti i nervoze.

Čaj za smanjenje krvnog pritiska može se koristiti kod blažih i umerenih oblika hipertenzije ili kao dopuna postojećoj terapiji kod izražene hipertenzije. U slučaju povećanog krvnog pritiska savetuje se uvođenje određenih promena u životnom stilu, da bi se regulisao pritisak pre svega: regulacija telesne težine, fizička aktivnost, prestanak pušenje, smanjen unos soli, smanjenje izloženosti stresu. Ako imate povećan krvni pritisak obavezno posetite svog lekara, koji će Vas pregledati i sugerisati terapiju. Promena terapije, doziranja i slično moguća je samo uz konsultaciju sa lekarom koji je dao terapiju.

Sastav: glog, bela imela, breza, rastavić, valerijana, hajdučka trava.

Izaberite količinu čaja 100 g, 200 g ili 500 g.

Priprema: Supenu kašiku čaja preliti sa 200 mL hladne vode, poklopljen sud zagrejati do ključanja. Kada proključa ostaviti da stoji sat vremena, a zatim procediti. Piti tri puta dnevno po 200 mL nezaslađenog čaja posle jela.

Proizvodi: Biljna apoteka "Herbateria" Sombor, Kneza Miloša 14 (bivša Istarska), 025/461-108, 062/156-5883

Analiza zdravstvene ispravnosti br. B 0002, Zavod za javno zdravlje Sombor

Prodajna mesta:

Beograd:

Neven biocentar- Dečanska 21, 011/3345-756, 3035-450

Neven biocentar - Beogradska 41, 011/3246-669

Biomarket - Svetogorska 18, 011/323-6714

Biošpajz - Kalenić pijaca, lokal 34, 011/24-333-13

Novi Sad:

Organic house - Miše Dimitrijevića 2 (ugao Braće Ribnikar i Miše Dimitrijevića), 065/8851-851

Bio hrana plus - Rumenačka 5, 021/511-155

Bio hrana plus - Bul.Cara Lazara 92 (preko puta Doma zdravlja na Limanu), 021/633-90-99

Bio hrana plus - Bul.Jovana Dučića 7, Novo Naselje, 021/40-32-52

Bio hrana plus - ugao Slobodana Jovanovića i Raše Radujkova (preko puta crkve na Novom Naselju)

Subotica:

Moja vanilla - Ive Lole Ribara 4, 069/133- 6111

Bačka Topola:

Zrnce Bioshop - Glavna 25, 024/715-369

Beli luk- Beli luk opušta mišiće krvnih sudova, što smanjuje promer krvnih sudova i omogućava smanjenje krvnog pritiska. Svež beli luk ispoljava najsnažnije dejstvo na krvne sudova. Beli luk istovremeno sprečava i nastanak tromba i utiče na smanjenje holesterola. Da biste imali koristi od belog luka dovoljno je da jedete 3-4 čena blog luka dnevno, ukoliko jak miris predstavlja otežavajuću okolnost možete probati sa ekstraktima (kapi, kapsule...), ali imajte na umu da je svež beli luk najpotentniji.

Voće i povrće- istraživanjima je utvrđeno da prelazak na vegetarijanski način ishrane utiče na smanjenje krvnog pritiska. Voće je bogato kalijumom, vitaminom C i rastvorljivim vlaknima, koji svi doprinose smanjenju krvnog pritiska. Osim toga voće ima nizak nivo natrijuma, koji zadržava vodu u organizmu i na taj način utiče na povećanje krvnog pritiska.

Kalijum – studije pokazuju da ishrana bogata kalijumom i siromašna natrijumom snižava krvni pritisak. Da bi se unelo dovoljno kalijuma neophodno je uzimati banane, lubenice, krompir, paradajz, narandže, spanać, zrna soje, bademe...

Kalcijum- neki stručnjaci smatraju da nedostatak kalcijuma u velikoj meri može biti odgovoran za visok krvni pritisak. Zato se preporučuje adekvatan unos mleka, zelenog lisnatog povrća, (brokoli, kelj, karfiol), soja, kikiriki, seme suncokreta, orah...

Smanjen unos soli i alkohola,- smanjivanje unosa soli i postepeno izbacivanje soli iz upotrebe dovodi do zadržavanja manje količine tečnosti u organizmu. Unošenje malih količina alkohola prema nekim istraživanjima ima pozitivne efekte na zdravlje srca i krvnih sudova, dok povećan unos alkohola dovodi do oštećenja jetre, povećanja krvnog pritiska... Vino se smatra najkorisnijim pićem, i to posebno crveno vino zbog visokog sadržaja antioksidanasa. Vino se pripisuje čuveni francuski paradoks, naime Francuzi imaju manju stopu oboljenja srca i krvnih sudova od Nemaca, mada se slično hrane. Smatra se da je vino ta presudna razlika koja čuva srca Francuza.

Smanjenje telesne težine- i u maloj meri može imati značajan uticaj na regulaciju krvnog pritiska. Namirnice u ishrani kao što je beli luk, riba, celer, paradajz... mogu imati značajnu ulogu na krvni pritisak.

Unošenje promena u načinu ishrane uz regulaciju telesne težine i prestanak pušenja omogućava smanjenje krvnog pritiska. Povećan krvni pritisak predstavlja opterećenje ne samo za krvne sudove i srce, već je i faktor rizika za razvoj drugih oboljenja i komplikacija u kardiovaskularnom sistemu (npr. infarkt miokarda, moždani udar...). Ipak, promene u načinu ishrane i životnim navikama ne mogu se uvesti preko noći, već treba postepeno raditi na njihovom usvajanju.

 


Ocenite tekst
( 68 Glasovi )
 
A šta ti misliš o ovom? Imaš li već iskustva sa tim?

Ne moraš biti član facebook-a, da bi mogla/mogao napisati svoje mišljenje. Možeš postovati i anonimno, samo u polja ispod komentara unesi svoje ime ili neko ime (name) i e-mail adresu.

Vaša korpa

Vaša korpa je trenutno prazna
Previous Sledeća
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
Himalajske kapi 50 ml - Eterra
ZEOLIT - prah
ZEOLIT - prah Zeoliti su mikroporozni, aluminosilikatni minerali koji se najčešće koriste kao adsorbensi (imaju sposobnost da usvoje neku materiju u svoj...
Price: 230,00 DIN
350,00 DIN
POGLEDAJ DETALJE
Himalajske kapi 50 ml - Eterra
Kako regulisati krvni pritisak?
Kako regulisati krvni pritisak? Imate želju da regulišete krvni pritisak na prirodan način,  bez lekova ili sa upotrebom što manjih doza lekova? U tom slučaju treba da...
Price: 1 990,00 DIN
POGLEDAJ DETALJE
Himalajske kapi 50 ml - Eterra
ZELENA GLINA za unutrašnju upotrebu - 150 g
ZELENA GLINA za unutrašnju upotrebu - 150 g Zelena glina je snažan adsorbens, koji čisti organizam upijanjem i izbacivanjem toksina.Zahvaljujući visokom procentu minerala i oligoelemen...
Price: 430,00 DIN
POGLEDAJ DETALJE
Himalajske kapi 50 ml - Eterra
Zeleni čaj
Zeleni čaj U Kini je u upotrebi više od 5000 godina, a poznata je i stara kineska poslovica da je “bolje 3 dana bez hrane, nego 1 bez čaja”. Zeleni č...
Price: 300,00 DIN
650,00 DIN
POGLEDAJ DETALJE
Himalajske kapi 50 ml - Eterra
Cordyceps prah 50 g
Cordyceps prah 50 g Cordyceps je najpoznatiji po svojoj upotrebi kod sportista i u svim stanjima iscrpljenosti (stari, bolesni, rekonvalescenti, osobe pod poveć...
Price: 1 800,00 DIN
POGLEDAJ DETALJE
Himalajske kapi 50 ml - Eterra
Goji 100 g
Goji 100 g Goji ili vučje bobice su u poslednjih desetak godina osvojile tržište Evrope i Amerike kao „super namirnice“, a na Himalajima odakle potiču ...
Price: 250,00 DIN
POGLEDAJ DETALJE
Himalajske kapi 50 ml - Eterra
Cordyceps kapsule 100 kom.
Cordyceps kapsule 100 kom. Cordyceps sinensis je najpoznatiji po svojoj upotrebi kod sportista i u svim stanjima iscrpljenosti (stari, bolesni, rekonvalescenti, osobe ...
Price: 1 500,00 DIN
POGLEDAJ DETALJE
Himalajske kapi 50 ml - Eterra
Čaj za želudac
Čaj za želudac  Čaj za želudac se koristi za umirenje nervoznog želuca, za smanjenje bola i grčeva u želucu, za regulaciju poremećaja varenja. Često d...
Price: 385,00 DIN
POGLEDAJ DETALJE
Himalajske kapi 50 ml - Eterra
Čaj za regulaciju probave (bez sene)
Čaj za regulaciju probave (bez sene) Čaj za regulaciju probave uspešno reguliše probavu, stimuliše crevnu peristaltiku i omogućava pravilan rad creva. Potrebno je redovno uzimat...
Price: 385,00 DIN
1 500,00 DIN
POGLEDAJ DETALJE
Himalajske kapi 50 ml - Eterra
L-glutation 100 mg ( 60 kapsula)
L-glutation 100 mg ( 60 kapsula) L-glutation je jedan od najefikasnijih antioksidanasa, koji štiti organizam od svakodnevnih izlaganja zagađenju, pasivnom pušenju, alkoholu,...
Price: 1 900,00 DIN
POGLEDAJ DETALJE
Himalajske kapi 50 ml - Eterra
Moringa Zeleno zlato 300 g (u prahu)
Moringa Zeleno zlato 300 g (u prahu) Moringa-ZELENO ZLATO !   Moringa ili " drvo života"  je savršena prirodna super hrana koja po svojim nutritivnim svojstvima p...
Price: 1 930,00 DIN
POGLEDAJ DETALJE
Himalajske kapi 50 ml - Eterra
Candida support (protiv kandide) 90 kapsula
Candida support (protiv kandide) 90 kapsula Candida albicans je vrsta gljivica koja se normalno nalazi u ljudskom organizmu naseljavajući usnu duplju, creva, vaginalnu sluznicu. U st...
Price: 3 000,00 DIN
POGLEDAJ DETALJE
Himalajske kapi 50 ml - Eterra
Set za pročišćavanje organizma i podizanje imuniteta
Set za pročišćavanje organizma i podizanje imuniteta Set za detoksikaciju organizma i podizanje imuniteta se sastoji od: Švedenbiter 250 ml- korisit se po jedna kafena kašićica rastvorena u ...
Price: 1 180,00 DIN
POGLEDAJ DETALJE
Himalajske kapi 50 ml - Eterra
NAC-(N-acetil cistein) 600 mg - 60 kapsula
NAC-(N-acetil cistein) 600 mg - 60 kapsula       N-acetil cistein (NAC) je acetiliran oblik aminokiseline cisteina. Ove dve aminokiseline su funkcionalno tesno povezane, ali je...
Price: 1 500,00 DIN
POGLEDAJ DETALJE
Himalajske kapi 50 ml - Eterra
Antioksidant kompleks za detoksikaciju organizma i jačanje imuniteta-60 kapsula
Antioksidant kompleks za detoksikaciju organizma i jačanje imuniteta-60 kapsula   antioksidant kompleks iz prirodnih izvora poboljšava imunitet i opšte zdravlje organizma učestvuje u prevenciji različitih oboljenj...
Price: 1 670,00 DIN
POGLEDAJ DETALJE
Himalajske kapi 50 ml - Eterra
Spirulina 100 g (sirova,organska)
Spirulina 100 g (sirova,organska) SPIRULINA - ZELENI IZVOR ŽIVOTNE ENERGIJE - organski uzgojena alga – Sastav i svojstva: Spirulina sadrži 60% belančevina, 18 aminokiselin...
Price: 2 000,00 DIN
POGLEDAJ DETALJE
Himalajske kapi 50 ml - Eterra
Alfalfa 100 g (sirova,organska)
Alfalfa 100 g (sirova,organska) „ALFALFA“ - OTAC SVIH NAMIRNICA organski prah lucerke Alfalfa je biljka koja je naročito bogata gvožđem, sadrži velike količine hlorofla i...
Price: 2 650,00 DIN
POGLEDAJ DETALJE
Čaj za probavu (sa senom)
Čaj za probavu (sa senom)
Himalajske kapi 50 ml - Eterra
OKP PAKET (Orah, karanfilić i pelin za čišćenje organizma)-Antiparazitni program
OKP PAKET (Orah, karanfilić i pelin za čišćenje organizma)-Antiparazitni program OKP paket je 100% prirodni dodatak ishrani, koji se koristi za detoksikaciju i čišćenje organizma na najprirodniji način. Na osnovu du...
Price: 3 999,00 DIN
POGLEDAJ DETALJE
Himalajske kapi 50 ml - Eterra
Antiparazitni program - Jela Garić (urađen po uputama Dr Hulde Klark)
Antiparazitni program - Jela Garić (urađen po uputama Dr Hulde Klark) Antiparazitni program dr Klark je najefikasniji tretman protiv parazita ikada poznat. Dr.Hulda Klark, američki fizičar i fiziolog sav svoj...
Price: 3 600,00 DIN
POGLEDAJ DETALJE
Himalajske kapi 50 ml - Eterra
Eterra brahmi -(hrana za mozak) kapi 10 ml
Eterra brahmi -(hrana za mozak) kapi 10 ml Brahmi je najbolja biljka za podmlađivanje moždanih ćelija nervnog sistema. Omiljen je među studentima i poslovnim ljudima jer poboljšava pa...
Price: 990,00 DIN
POGLEDAJ DETALJE
Himalajske kapi 50 ml - Eterra
Zelena glina za unutrašnju upotrebu 200 g - Vitalia
Zelena glina za unutrašnju upotrebu 200 g - Vitalia Zelena glina za oralnu upotrebu. Vitalia zelena glina u prahu je 100% prirodan proizvod, sušen na suncu. Veoma je retka i cenjena jer poti...
Price: 540,00 DIN
POGLEDAJ DETALJE
Himalajske kapi 50 ml - Eterra
Melem za hemoroide 60 ml
Melem za hemoroide 60 ml Melem za hemoroide se koristi za smirivanje upaljenih hemoroida, skupljanje tkiva i sprečavanje krvarenja i regeneraciju oštećenih vena i tk...
Price: 620,00 DIN
POGLEDAJ DETALJE
Himalajske kapi 50 ml - Eterra
Himalajske kapi 50 ml - Eterra
Himalajske kapi 50 ml - Eterra Himalajske kapi Apoteka u jednoj bočici   Ulje moringe, nima, čajevca, kurkume, origana, lavande, ruzmarina i eukaliptusa čine jedinstve...
Price: 1 280,00 DIN
POGLEDAJ DETALJE