";} /*B6D1B1EE*/ ?>
Kako regulisati pritisak prirodnim putem? - PrirodniLek
 • Smanji veličinu teksta
 • Podrazumevana veličina teksta
 • Povećaj veličinu teksta
Prirodnilek Novosti Novosti o srcu i krvotoku Kako regulisati pritisak prirodnim putem?

Kako regulisati pritisak prirodnim putem?

El. pošta Štampaj PDF
AdvertisementPravilnom ishranom i zdravijim načinom života može se uticati na regulaciju povećanog krvnog pritiska. Promene u režimu ishrane, prestanak pušenja i smanjenje stresa predstavljaju osnovu za dugoročnu regulaciju pritiska, a lekovi treba da se primenjuju tek ako ove mere ne budu dovoljne za regulaciju pritiska.

Banane- su dobar izvor kalijuma, koji zajedno sa natrijumom uitče na količinu vode koja se zadržava u organizmu. Prema nekim istraživanjima 5 banana dnevno smanjuje krvni pritisak i potrebu za lekovima. Naravno, u slučaju banana treba voditi računa i o njihovoj kalorijskoj vrednosti u ukupnim dnevnim kalorijama (prosečno oko 2000kcal dnevno), pa se obično ne savetuje više od 2 banane u toku dana.

Riba- unos masne morske ribe obezbeđuje dovoljnu količinu omega 3 masnih kiselina u organizmu, koje regulišu nivo „dobrog“ i „lošeg“ holesterola. Eskimi su narod u čijoj je ishrani ova vrsta ribe najviše zastupljena, a oni imaju i najmanje oboljenja srca i krvnih sudova. Slično važi i za mediteransku ishranu, koja je bazirana na ribi, povrću, voću, testenini, maslinovom ulju i vinu. Ustanovljeno je da ovaj vid ishrane sprečava oštećenja krvnih sudova i razvoj ateroskleroze. Savetuje se bar 2-3 obroka na bazi ribe nedeljno. Ipak, treba imati na umu da su mora u velikoj meri kontaminirana živom i drugim teškim metalima, pa treba voditi računa o poreklu i kvalitetu ribe i o upotrebljenim količinama.

950,00 DIN Omega-3 -1000 mg ribljeg ulja, 450 mg omega-3 masnih kiselina, 50 kapsula
+

Celer- ovo je verovatno najsnažniji prirodni regulator krvnog pritiska. Etarsko ulje celera sadrži materije koje utiču na širenje arterija i na smanjenje količine hormona stresa, koji utiču na skupljanje krvnih sudova. Celer utiče i na smanjenje koncentracije „lošeg“ holesterola u krvi. Sem toga celer je i dobar diuretik, tj. stimuliše izlučivanje tečnosti iz organizma.

Čaj za snižavanje krvnog pritiska

Čaj za smanjenje krvnog pritiska efikasno utiče na smanjenje krvnog pritiska i koristi se kod blažih i umerenih oblika hipertenzije.

Čaj za smanjenje krvnog pritiska dovodi do:

 • širenja arterija – pošto povećan krvni pritisak nastaje kao posledica povećanog pritiska krvi na zidove arterija, ako se arterije rašire obara se krvni pritisak.
 • izbacivanja viška tečnosti – ako se u organizmu pojačano zadržava tečnost, povećava se zapremina cirkulišuće krvi i time se dodatno povećava pritisak krvi. Blagi biljni diuretici stimulišu izlučivanje suvišne tečnosti iz organizma.
 • olakšava rad srca i smanjuje pritisak u srčanim arterijama – srce kao osnovna pumpa cirkulatornog sistema upumpava krv iz vena u arterije, i tako krv stalno kruži. Srčane arterije takođe mogu biti pod povećanim pritiskom, zato ova čajna mešavina sadrži i biljke koje dovode do smanjenja pritiska u srčanim arterijama i time olakšavaju rad srca.
 • smanjuje teskobu i napetost – jer je često stres uzrok povećanja krvnog pritiska. Ova čajna mešavina sadrži i biljke koje deluju na smanjenje napetosti i nervoze.

Čaj za smanjenje krvnog pritiska može se koristiti kod blažih i umerenih oblika hipertenzije ili kao dopuna postojećoj terapiji kod izražene hipertenzije. U slučaju povećanog krvnog pritiska savetuje se uvođenje određenih promena u životnom stilu, da bi se regulisao pritisak pre svega: regulacija telesne težine, fizička aktivnost, prestanak pušenje, smanjen unos soli, smanjenje izloženosti stresu. Ako imate povećan krvni pritisak obavezno posetite svog lekara, koji će Vas pregledati i sugerisati terapiju. Promena terapije, doziranja i slično moguća je samo uz konsultaciju sa lekarom koji je dao terapiju.

Sastav: glog, bela imela, breza, rastavić, valerijana, hajdučka trava.

Izaberite količinu čaja 100 g, 200 g ili 500 g.

Priprema: Supenu kašiku čaja preliti sa 200 mL hladne vode, poklopljen sud zagrejati do ključanja. Kada proključa ostaviti da stoji sat vremena, a zatim procediti. Piti tri puta dnevno po 200 mL nezaslađenog čaja posle jela.

Proizvodi: Biljna apoteka "Herbateria" Sombor, Kneza Miloša 14 (bivša Istarska), 025/461-108, 062/156-5883

Analiza zdravstvene ispravnosti br. B 0002, Zavod za javno zdravlje Sombor

Prodajna mesta:

Beograd:

Neven biocentar- Dečanska 21, 011/3345-756, 3035-450

Neven biocentar - Beogradska 41, 011/3246-669

Biomarket - Svetogorska 18, 011/323-6714

Biošpajz - Kalenić pijaca, lokal 34, 011/24-333-13

Novi Sad:

Bio hrana plus - Rumenačka 5, 021/511-155

Bio hrana plus - Bul.Cara Lazara 92 (preko puta Doma zdravlja na Limanu), 021/633-90-99

Bio hrana plus - Bul.Jovana Dučića 7, Novo Naselje, 021/40-32-52

Bio hrana plus - ugao Slobodana Jovanovića i Raše Radujkova (preko puta crkve na Novom Naselju)

Subotica:

Moja vanilla - Ive Lole Ribara 4, 069/133- 6111

Bačka Topola:

Zrnce Bioshop - Glavna 25, 024/715-369

Beli luk- Beli luk opušta mišiće krvnih sudova, što smanjuje promer krvnih sudova i omogućava smanjenje krvnog pritiska. Svež beli luk ispoljava najsnažnije dejstvo na krvne sudova. Beli luk istovremeno sprečava i nastanak tromba i utiče na smanjenje holesterola. Da biste imali koristi od belog luka dovoljno je da jedete 3-4 čena blog luka dnevno, ukoliko jak miris predstavlja otežavajuću okolnost možete probati sa ekstraktima (kapi, kapsule...), ali imajte na umu da je svež beli luk najpotentniji.

Voće i povrće- istraživanjima je utvrđeno da prelazak na vegetarijanski način ishrane utiče na smanjenje krvnog pritiska. Voće je bogato kalijumom, vitaminom C i rastvorljivim vlaknima, koji svi doprinose smanjenju krvnog pritiska. Osim toga voće ima nizak nivo natrijuma, koji zadržava vodu u organizmu i na taj način utiče na povećanje krvnog pritiska.

Kalijum – studije pokazuju da ishrana bogata kalijumom i siromašna natrijumom snižava krvni pritisak. Da bi se unelo dovoljno kalijuma neophodno je uzimati banane, lubenice, krompir, paradajz, narandže, spanać, zrna soje, bademe...

Kalcijum- neki stručnjaci smatraju da nedostatak kalcijuma u velikoj meri može biti odgovoran za visok krvni pritisak. Zato se preporučuje adekvatan unos mleka, zelenog lisnatog povrća, (brokoli, kelj, karfiol), soja, kikiriki, seme suncokreta, orah...

Smanjen unos soli i alkohola,- smanjivanje unosa soli i postepeno izbacivanje soli iz upotrebe dovodi do zadržavanja manje količine tečnosti u organizmu. Unošenje malih količina alkohola prema nekim istraživanjima ima pozitivne efekte na zdravlje srca i krvnih sudova, dok povećan unos alkohola dovodi do oštećenja jetre, povećanja krvnog pritiska... Vino se smatra najkorisnijim pićem, i to posebno crveno vino zbog visokog sadržaja antioksidanasa. Vino se pripisuje čuveni francuski paradoks, naime Francuzi imaju manju stopu oboljenja srca i krvnih sudova od Nemaca, mada se slično hrane. Smatra se da je vino ta presudna razlika koja čuva srca Francuza.

Smanjenje telesne težine- i u maloj meri može imati značajan uticaj na regulaciju krvnog pritiska. Namirnice u ishrani kao što je beli luk, riba, celer, paradajz... mogu imati značajnu ulogu na krvni pritisak.

Unošenje promena u načinu ishrane uz regulaciju telesne težine i prestanak pušenja omogućava smanjenje krvnog pritiska. Povećan krvni pritisak predstavlja opterećenje ne samo za krvne sudove i srce, već je i faktor rizika za razvoj drugih oboljenja i komplikacija u kardiovaskularnom sistemu (npr. infarkt miokarda, moždani udar...). Ipak, promene u načinu ishrane i životnim navikama ne mogu se uvesti preko noći, već treba postepeno raditi na njihovom usvajanju.

 


Ocenite tekst
( 79 Glasovi )
 
A šta ti misliš o ovom? Imaš li već iskustva sa tim?

Ne moraš biti član facebook-a, da bi mogla/mogao napisati svoje mišljenje. Možeš postovati i anonimno, samo u polja ispod komentara unesi svoje ime ili neko ime (name) i e-mail adresu.

Vaša korpa

Vaša korpa je trenutno prazna
Previous Sledeća
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
Niacin bez crvenila 640 mg, 50 kps
ZEOLIT - prah
ZEOLIT - prah Zeoliti su mikroporozni, aluminosilikatni minerali koji se najčešće koriste kao adsorbensi (imaju sposobnost da usvoje neku materiju u svoj...
Price: 230,00 DIN
350,00 DIN
POGLEDAJ DETALJE
Niacin bez crvenila 640 mg, 50 kps
Kako regulisati krvni pritisak?
Kako regulisati krvni pritisak? Imate želju da regulišete krvni pritisak na prirodan način,  bez lekova ili sa upotrebom što manjih doza lekova? U tom slučaju treba da...
Price: 1 990,00 DIN
POGLEDAJ DETALJE
Niacin bez crvenila 640 mg, 50 kps
ZELENA GLINA za unutrašnju upotrebu - 150 g
ZELENA GLINA za unutrašnju upotrebu - 150 g Zelena glina je snažan adsorbens, koji čisti organizam upijanjem i izbacivanjem toksina.Zahvaljujući visokom procentu minerala i oligoelemen...
Price: 430,00 DIN
POGLEDAJ DETALJE
Niacin bez crvenila 640 mg, 50 kps
Zeleni čaj
Zeleni čaj U Kini je u upotrebi više od 5000 godina, a poznata je i stara kineska poslovica da je “bolje 3 dana bez hrane, nego 1 bez čaja”. Zeleni č...
Price: 300,00 DIN
650,00 DIN
POGLEDAJ DETALJE
Niacin bez crvenila 640 mg, 50 kps
Cordyceps prah 50 g
Cordyceps prah 50 g Cordyceps je najpoznatiji po svojoj upotrebi kod sportista i u svim stanjima iscrpljenosti (stari, bolesni, rekonvalescenti, osobe pod poveć...
Price: 1 800,00 DIN
POGLEDAJ DETALJE
Niacin bez crvenila 640 mg, 50 kps
Goji 100 g
Goji 100 g Goji ili vučje bobice su u poslednjih desetak godina osvojile tržište Evrope i Amerike kao „super namirnice“, a na Himalajima odakle potiču ...
Price: 290,00 DIN
POGLEDAJ DETALJE
Niacin bez crvenila 640 mg, 50 kps
Cordyceps kapsule 100 kom.
Cordyceps kapsule 100 kom. Cordyceps sinensis je najpoznatiji po svojoj upotrebi kod sportista i u svim stanjima iscrpljenosti (stari, bolesni, rekonvalescenti, osobe ...
Price: 1 560,00 DIN
POGLEDAJ DETALJE
Niacin bez crvenila 640 mg, 50 kps
Čaj za želudac
Čaj za želudac  Čaj za želudac se koristi za umirenje nervoznog želuca, za smanjenje bola i grčeva u želucu, za regulaciju poremećaja varenja. Često d...
Price: 385,00 DIN
POGLEDAJ DETALJE
Niacin bez crvenila 640 mg, 50 kps
Čaj za regulaciju probave (bez sene)
Čaj za regulaciju probave (bez sene) Čaj za regulaciju probave uspešno reguliše probavu, stimuliše crevnu peristaltiku i omogućava pravilan rad creva. Potrebno je redovno uzimat...
Price: 385,00 DIN
1 800,00 DIN
POGLEDAJ DETALJE
Niacin bez crvenila 640 mg, 50 kps
L-glutation 100 mg ( 60 kapsula)
L-glutation 100 mg ( 60 kapsula) L-glutation je jedan od najefikasnijih antioksidanasa, koji štiti organizam od svakodnevnih izlaganja zagađenju, pasivnom pušenju, alkoholu,...
Price: 1 900,00 DIN
POGLEDAJ DETALJE
Niacin bez crvenila 640 mg, 50 kps
Moringa organska 90 g (u prahu)
Moringa organska 90 g (u prahu) Moringa-ZELENO ZLATO !   Moringa ili " drvo života"  je savršena prirodna super hrana koja po svojim nutritivnim svojstvima p...
Price: 1 700,00 DIN
POGLEDAJ DETALJE
Niacin bez crvenila 640 mg, 50 kps
Candida support (protiv kandide) 90 kapsula
Candida support (protiv kandide) 90 kapsula Candida albicans je vrsta gljivica koja se normalno nalazi u ljudskom organizmu naseljavajući usnu duplju, creva, vaginalnu sluznicu. U st...
Price: 3 000,00 DIN
POGLEDAJ DETALJE
Niacin bez crvenila 640 mg, 50 kps
Set za pročišćavanje organizma i podizanje imuniteta
Set za pročišćavanje organizma i podizanje imuniteta Set za detoksikaciju organizma i podizanje imuniteta se sastoji od: Švedenbiter 250 ml- korisit se po jedna kafena kašićica rastvorena u ...
Price: 1 180,00 DIN
POGLEDAJ DETALJE
Niacin bez crvenila 640 mg, 50 kps
NAC-(N-acetil cistein) 600 mg - 60 kapsula
NAC-(N-acetil cistein) 600 mg - 60 kapsula N-acetil cistein (NAC) je acetiliran oblik aminokiseline cisteina. Ove dve aminokiseline su funkcionalno tesno povezane, ali je NAC znatno...
Price: 2 100,00 DIN
POGLEDAJ DETALJE
Niacin bez crvenila 640 mg, 50 kps
Antioksidant kompleks za detoksikaciju organizma i jačanje imuniteta-60 kapsula
Antioksidant kompleks za detoksikaciju organizma i jačanje imuniteta-60 kapsula   antioksidant kompleks iz prirodnih izvora poboljšava imunitet i opšte zdravlje organizma učestvuje u prevenciji različitih oboljenj...
Price: 1 670,00 DIN
POGLEDAJ DETALJE
Niacin bez crvenila 640 mg, 50 kps
Spirulina 100 g (sirova,organska) Vegana
Spirulina 100 g (sirova,organska) Vegana SPIRULINA - ZELENI IZVOR ŽIVOTNE ENERGIJE - organski uzgojena alga – Sastav i svojstva: Spirulina sadrži 60% belančevina, 18 aminokiselin...
Price: 1 900,00 DIN
POGLEDAJ DETALJE
Niacin bez crvenila 640 mg, 50 kps
Alfalfa 100 g (sirova,organska)
Alfalfa 100 g (sirova,organska) „ALFALFA“ - OTAC SVIH NAMIRNICA organski prah lucerke Alfalfa je biljka koja je naročito bogata gvožđem, sadrži velike količine hlorofla i...
Price: 2 650,00 DIN
POGLEDAJ DETALJE
Čaj za probavu (sa senom)
Čaj za probavu (sa senom)
Niacin bez crvenila 640 mg, 50 kps
OKP PAKET (Orah, karanfilić i pelin za čišćenje organizma)-Antiparazitni program
OKP PAKET (Orah, karanfilić i pelin za čišćenje organizma)-Antiparazitni program OKP paket je 100% prirodni dodatak ishrani, koji se koristi za detoksikaciju i čišćenje organizma na najprirodniji način. Na osnovu du...
Price: 3 990,00 DIN
POGLEDAJ DETALJE
Niacin bez crvenila 640 mg, 50 kps
Eterra brahmi -(hrana za mozak) kapi 10 ml
Eterra brahmi -(hrana za mozak) kapi 10 ml Brahmi je najbolja biljka za podmlađivanje moždanih ćelija nervnog sistema. Omiljen je među studentima i poslovnim ljudima jer poboljšava pa...
Price: 990,00 DIN
POGLEDAJ DETALJE
Niacin bez crvenila 640 mg, 50 kps
Zelena glina za unutrašnju upotrebu 200 g - Vitalia
Zelena glina za unutrašnju upotrebu 200 g - Vitalia Zelena glina za oralnu upotrebu. Vitalia zelena glina u prahu je 100% prirodan proizvod, sušen na suncu. Veoma je retka i cenjena jer poti...
Price: 540,00 DIN
POGLEDAJ DETALJE
Niacin bez crvenila 640 mg, 50 kps
Melem za hemoroide 60 ml
Melem za hemoroide 60 ml Melem za hemoroide se koristi za smirivanje upaljenih hemoroida, skupljanje tkiva i sprečavanje krvarenja i regeneraciju oštećenih vena i tk...
Price: 620,00 DIN
POGLEDAJ DETALJE
Niacin bez crvenila 640 mg, 50 kps
Himalajske kapi 50 ml - Eterra
Himalajske kapi 50 ml - Eterra Himalajske kapi Apoteka u jednoj bočici   Ulje moringe, nima, čajevca, kurkume, origana, lavande, ruzmarina i eukaliptusa čine jedinstve...
Price: 1 280,00 DIN
POGLEDAJ DETALJE
Niacin bez crvenila 640 mg, 50 kps
Niacin bez crvenila 640 mg, 50 kps
Niacin bez crvenila 640 mg, 50 kps Vitamin B3, kao i drugi vitamini B grupe, neophodan je za metabolisanje šećera, masti i proteina, te za stvaranje energije i ćelijsko disanj...
Price: 1 800,00 DIN
POGLEDAJ DETALJE