Pitanje

 

GODISTE: 1965

POL: muški

MOJA DIJAGNOZA JE: Exanthema infectivum sus. Urticaria papulosa? Scabies susp.

TEGOBE TRAJU: sedam dana

DOSADASNJIM LECENJEM SAM USPEO DA: Nema napretka sa postojećom terapijom

LEKOVI KOJE KORISTIM SU: Tablete Presing 1×1, 5% sumporna mast

PRIRODNI LEKOVI KOJE KORISTIM SU: Ne koristim

INTERESUJE ME: S obzirom da je lekar napisao tri dijagnoze pošto nije siguran na osnovu promena na koži šta je a najviše me zaprepastila mogucnost skabiesa voleo bih da imam nešto više podataka o toj bolesti način zaraze, prenošenje, ponašanje okolina lečenje i dr.

Odgovor

Možda bi najbolje bilo da zatražite mišljenje još nekog dermatologa, ukoliko je moguće. Možda ćete tako biti bliže pravoj dijagnozi. Ovim ne mislim ništa loše o bilo kom dermatologu, već jednostavno dve glave su pametnije od jedne.

Ukoliko imate češanje naročito noću i u postelji, postoji mogućnost da je scabies(šuga). Jedan parazit Sarcoptes scabiei (šugarac) izaziva ovu bolest, prenosi se sa obolelog putem zagrljaja ili drugog fizičkog kontakta, spavanjem u postelji gde je bio zaraženi, neki oblici se smatraju i seksualno prenosivom bolešću. Može da se prenese i sa domaćih životinja (pas, mačka). Češće se javlja u kolektivnim smeštajima, kasarnama…

U terapiji se koriste sredstva na bazi permetrina, lindana, benzil-benzoata…, obično se tretira cela porodica da se spreči širenje ili ponovno javljanje bolesti. Sva posteljina, odeća koju je zaraženi nosio (čak i nekoliko dana pre pojave simptoma) treba da se iskuva, ili ako se ne iskuvava da se podvrgne visokoj temperaturi peglanjem. Parazit ne može da preživi duže od 2-3 dana van ljudske kože, pa predmeti koji ne mogu da se operu npr. nameštaj, mogu da se stave u plastične vreće na nekoliko dana. Svrab izaziva češanje pa se mogu stvoriti sitne ogrebotine, koje dalje omogućavaju širenje parazita, te je preporuka što manje češanja.

Ipak, pošto još nemate potvrđenu dijagnozu nemojte se unapred bojati. U svakom slučaju pošto ova terapija nije dovela do promene, otiđite na kontrolu da lekar ponovo pogleda.

A šta ti misliš o ovom? Imaš li već iskustva sa tim?

Ne moraš biti član facebook-a, da bi mogla/mogao napisati svoje mišljenje. Možeš postovati i anonimno, samo u polja ispod komentara unesi svoje ime ili neko ime (name) i e-mail adresu.

Komentari

komentara