Pitanje

Preporuka za neki biljni lek i nacin njegove pimene, čula sam da je ispiranje belim lukom korisno za lečenje kandide, pa me zanima da li je to tačno?

Odgovor

Beli luk je efikasan u tretmanu vaginalnih gljivičnih infekcija. Kad su duže prisutne gljivice se nastane u više slojeva tkiva, pa kad se odstrani samo površinski sloj, gljivice i dalje ostaju prisutne u vaginalnoj sluznici. Beli luk može da se koriti i u ishrani, postoje i kapi i kapsule belog luka, ali su oni slabiji jer lekovite materije se oslobađaju kad se preseče čen belog luka, znači najefikasniji je svež beli luk. Smatra se da se aktivna komponenta allicin oslobađa oko 2 sata posle sečenja čena belog luka. Beli luk se koristi za vaginalno ispiranje, kao čaj, ali je najefikasniji ako se koristi čen belog luka kome se skinu površinske opne. Neki fitoterapeuti čak preporučuju da se čen preseče, i tako koristi jer se tako najlakše oslobađaju lekovite materije. I pri vaginalnom korišćenju belog luka, njegov miris se može osetiti i u ustima, jer se resorbuje u organizam. Lečenje vaginalne kandidijaze traje nekoliko nedelja do mesec dana. Obično se uveče stavlja (kao vaginaleta), ali za razliku od vaginalete koja se otopi, beli luk se ujutro mora izvaditi. Preporuka je da se kroz čen belog luka prošije pamučni konac, da se ujutro može lako izvaditi. Ukoliko je i ovakav beli luk prejak, savetuje se da se ne oljušti do kraja, već da se ostave opne oko čena luka.

Za ispiranje irigatorom mogu se koristiti čaj žalfije, belog luka, taheba, kantariona, soda bikarbona, ali ispiranja ne treba raditi prečesto jer se može narušiti normalna vaginalna flora.

A šta ti misliš o ovom? Imaš li već iskustva sa tim?

Ne moraš biti član facebook-a, da bi mogla/mogao napisati svoje mišljenje. Možeš postovati i anonimno, samo u polja ispod komentara unesi svoje ime ili neko ime (name) i e-mail adresu.

Komentari

komentara